TRANS FAT – GRĂSIMEA NOCIVĂ

Dorința noastră dintotdeauna spre sofisticat, nou și deosebit ne-a îndepărtat de natural și de firescul biologic pe care corpul nostru îl recunoaște și-l acceptă.

Au apărut astfel pe masa noastră în locul uleiurilor sănătoase obținute prin metodele tradiționale (presare la rece) și în rețetele noastre culinare, mult îndrăgitele uleiuri hidrogenate solide pe care le preferăm pentru că sunt tartinabile, fine, gustoase, iar cremele prăjiturilor, aluaturile, preparate cu ele “se topesc în gură “.

Însă, acestea reprezintă “uleiuri chimizate”, prelucrate prin hidrogenare și denumite “grăsimi trans” sau “trans fat” (eng). În plus, grăsimile trans se formează și prin procesele de prăjire și coacere ca urmare a acțiunii temperaturilor înalte asupra uleiurilor.

Consumul grăsimilor trans este asociat cu bolile civilizației: creșterea concentrației colesterolului în sânge, ficatul gras, diabetul, ateroscleroza, cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială, tulburările de concentrare și memorie prin deficit de irigare cerebrală, obezitatea, iar lista poate continua.

Legislația internațională impune a se indica existența grasimilor trans pe eticheta nutrițională a produsului alimentar pe care-l achiziționați.

Concentrația lor nu trebuie să depășească 0,5 %/porție, ideală fiind 0% trans fat. Un nivel superior face ca acel produs să fie considerat ” garbage alimentar ” extrem de dăunător organismului cu efecte nereparabile.

Nu știm în cazul alimentelor de tip fast food ce cantitate de grasimi trans conțin. Studiile au indicat de fiecare dată nivele periculoase ale procentului de grasimi trans în preparatele fast food.

Vă sfătuiesc să vă gândiți de două ori când alegeți prăjitura, produsele de patiserie sau rețeta culinară. Renunțați la produsele sofisticate, intens procesate. Redescoperiți bucătăria tradițională. Un ulei presat la rece de floarea soarelui de exemplu va fi superior celui dublu rafinat, ca să nu mai vorbim de uleiul de măsline, nucă, avocado, susan, in, cânepă, etc.

About Cristina Farcas

medic specialist MEDICINA INTERNA - HOMEOPATIE

Comments are closed