Telomerii, secretul longevității

În anul 2009 era decernat Premiul Nobel pentru Medicina și Fiziologie (Elizabeth Blackburn, Carol Greider, Jack Sztostak) pentru o descoperire îndelung așteptată…. secretul longevității. Telomerii, căci despre descoperirea lor este vorba, sunt elemente protectoare dispuse la capetele cromozomilor cu rolul de a proteja informația genetică. Lungimea telomerilor se asociază cu durata de viață. Scurtarea intensă a telomerilor este corelată cu îmbătrânirea prematură cu albirea părului, ridarea pielii, pierderea vederii, dar și instalarea unor boli cronice și degenerative (reumatismul cronic degenerativ, ateroscleroza, bolile cardiovasculare, bolile autoimune).

Lungimea telomerilor dictează vârsta biologică, respectiv vârsta pe care o arătăm fașă de cea cronologică. La prima vedere, cei ce provin din familii de longevivi ar putea sta liniștiți – ei au moștenit cromozomi cu telomeri lungi care le-ar putea asigura longevitatea.

În realitate,însă, există o mare problemă: cercetătorii au demonstrat sensibilitatea acestor telomeri la stresul oxidativ – respectiv la deșeurile ce se acumulează în celule ca rezultat a expunerii organismului la noxele cumulate ale vieții moderne: apa clorinată, conservanții și coloranții alimentari, gazele de eșapament și industriale, fumul de țigară, radiațiile ionizante și electromagnetice, medicamentele și nu în ultimul rând, stresul.

În consecință, toate acestea, generează scurtarea acestor elemente protective celulare, și deci, ne vor fi afectate sănătatea și durata de viață. Pentru moment, la această problemă, știința a oferit 2 soluții: acizii grași omega 3 și antioxidanții. Acizii grași omega 3 au implicații majore asupra în funcționalității organismului prin rolul de constituient al membranelor celulare neuronale și retiniene, și rolul determinant în păstrarea stabilității telomerilor.

Un studiu desfășurat pe parcursul a 5 ani de administrare continuă de acizi grași omega 3 cu monitorizarea concentrației lor în sânge a evidențiat o conservare cu 32 % mai eficientă a lungimii telomerilor lotului în studiu față de lotul martor care nu a primit acest supliment nutritiv. A 2-a categorie protectivă menționată o reprezintă antioxidanții. Mă refer la antioxidanți puternici, cu o capacitate superioară de absorbție a radicalilor liberi ai oxigenului, aceste puternice deșeuri ale celulelor cu efect autodistructiv. Este vorba de indicele Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) prin care sunt recunoscute cele mai valoroase produse antioxidante.

Folosite din timp și consecvent, subliniez consecvent, aceste categorii nutriționale s-au dovedit eficiente elixiruri de sănătate și antiaging/ anti-îmbătrânire. În contextul noilor informații va trebui să dovedim discernământ atunci când alegem ceea ce consumăm și stilul de viață abordat.

Vă invit să reflectați, și să dăruiți viață înainte de a fi prea târziu.
Dăruiți timp celor dragi!

Nota: Informaţiile medicale prezentate de acest website sunt pur informative. Pentru orice afecţiune vă recomandăm să consultaţi un medic specialist.

 

Copyright © 2016 HomeoClinic.ro. Toate drepturile rezervate.

Conţinutul acestui site internet este protejat potrivit Legii nr. 8/1996 a dreptului de autor.

About Cristina Farcas

medic specialist MEDICINA INTERNA - HOMEOPATIE

Comments are closed