Rino-faringite cu reacții otice recurente

Pacientul SAC în vârstă de 9 ani cu frecvente infecții ORL de aproximativ 4 ani este adus de părinții săi la consultația homeopatică. In fiecare toamnă debutează simptomatologia unei rino-faringite/faringo-amigdalite care ulterior se complică cu otita sau traheo-bronșita și se prelungesc până prin lunile martie-aprilie. Tratamentul antibiotic administrat rezolvă temporar boala care însă revine după o perioadă de sănătate de 10-14 zile. A primit și tratament cortizonic (Dexametazona).

În prezent se află după o cură de antibiotic (Klacid) de 7 zile și alte medicamente simptomatice. Persistă secreția nazală muco-purulentă, tusea moderat productivă alternând cu tuse uscată chinuitoare, lipsa poftei de mâncare. Este un copil agitat, vorbăreț cu atitudinea permanentă de a atrage atenția. Se plânge de dureri abdominale când trebuie să meargă la școală. Este un elev silitor și inteligent însă nu are încredere în sine. Până în urmă cu 3 ani a fost copil unic. Se trezește noaptea strigînd după parinții săi și nu adoarme decât consolat și ghemuit în brațele unuia dintre părinți. Își roade unghiile. Se simte nesigur pe dragostea părinților asociat cu teama de a nu fi abandonat. Devine mai agitat după consumul de dulciuri.

Rezultatele investigațiilor de laborator hematologice, microbiologice și coproparazitologice în prezent sunt negative. Analiza homeopatică a cazului impune un diagnostic diferențial între mai multe remedii în scopul selecției remediului potrivit. Se instituie tratamentul homeopatic care determină o vindecare a patologiei ORL completă după aprox 10 zile. La 2 luni de la începerea tratamentului homeopatic părinții și învățătoarea au remarcat o schimbare marcată de comportament, mai puțin agitat, fără manifestări agresive. Nu mai menționează durerile abdominale și are un somn liniștit fără treziri. A continuat să fie bine fără probleme ORL.

Comentariu: Adeseori după apariția celui de al doilea copil în familie, copilul cel mare resimte deodată că trebuie să-și împată părinții cu un frate care le solicită toată atenția determinând o stare de confuzie cu privire la iubirea părinților. Este o suferință interioară profundă pe care copilul nu o conștientizeză dar o manifestă. Acest sentiment se poate fixa și își poate pune amprenta pe parcursul vieții în propriile relații.

About Cristina Farcas

medic specialist MEDICINA INTERNA - HOMEOPATIE

Comments are closed