Regresia unui pseudochist pancreatic recurent postchirurgical cu tratament homeopatic Comunicare la sesiunea 29th Balkan Medical Week, 2006

Abstract. Pseudochistul pancreatic cronic este o complicație frecventă și de temut a pancreatitei cronice recurent acutizată. Pseudochistul pancreatic cronic se constituie secundar necrozei intrapancreatice. Colecția pancreatică rezultată postnecrotic se încapsulează cu un perete de țesut fibros și se maturează treptat. Prezentul studiu evocă regresia sub tratament homeopatic al unui pseudochist pancreatic recurent la un copil de 13 ani.

Diagnosticul de certitudine de pancreatită cronică cu pseudochist caudal a fost susținută de rezultatele examinărilor computer tomograf (TC) și colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (ERCP). De primă intenție a fost instituit tratamentul chirurgical cu irigare și drenaj extern a cavității reziduale. În următoarele 6 luni postoperator, s-a instalat recurența pseudochistului cu simptomatologie intensă ca rezultat al complicațiilor survenite: abcedarea colecției, compresiune renală stângă și ascită. S-a reintervenit chirurgical cu un nou drenaj însă postoperator, din prima lună, pacientul a redezvoltat pseudochistul pancreatic caudal cu dimensiuni de 7,5/5,1 cm, ascita minimă, subfebrilitate și stare generală alterată. În această situație cazul a fost declarat depășit din punct de vedere chirurgical. S-a decis abordarea homeopatică și s-a instituit tratamentul homeopatic cu remediul constituțional în asociere cu echilibrare nutrițională și substituție enzimatică pancreatică. Starea generală a pacientului s-a ameliorat treptat în paralel cu diminuarea citolizei pancreatice (amilazemia/amilazuria), iar monitorizarea ecografică și TC a evidențiat regresia graduală până la dispariția totală a pseudochistului la 6 luni de la instituirea tratamentului.

Mesaj personal: Laurențiu, te felicit pentru tenacitatea în lupta ta cu boala și transmit aprecierea mea deosebită mătușii tale pentru devotament. Poți reprezenta un model pentru noi toți în lupta pentru viață.

 

Copyright © 2016 HomeoClinic.ro. Toate drepturile rezervate.

Conţinutul acestui site internet este protejat potrivit Legii nr. 8/1996 a dreptului de autor.

About Cristina Farcas

medic specialist MEDICINA INTERNA - HOMEOPATIE

Comments are closed