ALOPECIA AREATA – Rezolvare Homeopatica

Alopecia areata este o boala dermatologică care se instalează treptat, prin apariția la nivelul scalpului a unor zone lipsite de păr, bine delimitate, asimptomatice. Uneori sau asociat  pot fi interesate și alte zone acoperite de păr precum sprâncenele, genele, barba.

Cauzalitatea bolii este complexă cu factori multipli implicați (stresul emoțional, atopia, disfuncționalitatea endocrină, genetica modificată). Există posibilitatea asocierii cu bolile autoimune cum ar fi de exemplu vitiligo și bolile tiroidiene.

Tratamentul convențional medicamentos dermatologic în alopecia areata folosește în special preparate topice locale sub forma de șampoane, creme si soluții (ex. minoxidil, cignolin, dermatocorticoizi, imunomodulatori topici)  în administrare de lungă durată.

În contrast cu abordarea terapeutică dermatologică de referință, tratamentul homeopatic în alopecia areata presupune exclusiv medicamente cu administrare orală, sublinguală.

Schemele terapeutice homeopatice se formulează în urma unui consult elaborat ce vizează în mod egal suferinața pacientului în toate formele ei (simptome fizice locale și generale, manifestări psiho-emoționale, mentale), prezente dar și trecute, suprimate sau vindecate. Răspunsul organismului la tratamentul homeopatic dirijează noii pași terapeutici și indică durata terapiei.

Fiecare pacient are propriul pattern psihologic și patologic cu manifestări proprii, particulare. În consecință, pentru aceeași boală, schemele terapeutice homeopatice vor fi diferite de la un pacient la altul.

Individualizarea terapeutică în homeopatie este esențială la pacienții cu boli cronice și crește rata succesului de vindecare.

Abordarea holistică al fiecărui pacient este apanajul medicinei integrative. Se are în vedere o analiză complexă a  informațiilor clinice specifice medicinei interne, investigațiilor paraclinice, de laborator ce vor fi corelate cu repertorizarea homeopatică, astfel încât sunt procesate informațiile din doua specialități.

 

Imaginile prezintă un caz de alopecia areata la un pacient în vârstă de 40 ani, fără afecțiuni importante în antecedente. Tratamentul homeopatic a fost administrat  pe o perioada de 4 luni asociat cu modificări ale stilului alimentar. Evoluția a fost favorabilă cu recuperarea foliculului pilos și respectiv creșterea  părului în zonele afectate.  Ca o particularitate în perioada de vindecare, firele de păr s-au regenerat treptat  și primele care și-au făcut apariția au fost firele albe. În prezent, pacientul se bucură de o frumoasă podoabă capilară și o bună stare de sănătate și vitalitate.

Înainte de tratament

După tratament

 

MUNCESC PENTRU SĂNĂTATEA TA!

About Cristina Farcas

medic specialist MEDICINA INTERNA - HOMEOPATIE

Comments are closed